Solhjärtats hemlighet av Pär Sahlin har slukats av hårda recensenter

Eleverna i 3-6:an har läst Solhjärtats hemlighet och här får ni läsa elevernas tankar och åsikter om boken.

solhjarta_omslag_140610

Kampen om färgerna och friheten i Elorien!

Från svag till stark

Färgen och friheten är försvunnen i Elorien. Det är Kims uppdrag att besegra ondskan och ta tillbaks färgerna och friheten. Kampen om det mystiska solhjärtat är enormt stor. Kim tar med oss på en magisk och mystisk resa genom denna värld och den andra världen.

I början av boken så blir Kim arg på pappa och springer iväg, men helt plötsligt träffar han Nela och ger sig iväg till Elorien. Kim förändras massor under bokens gång, för i början är han rädd för nästan allting, men i slutet så får han nytt mod och är nästan inte rädd för någonting! Min favorit karaktär är Nela som är modig och inte rädd för någonting!

När Kim är i Elorien blir de jagade av svartmunkar, fångad i en stuga och får reda på att han är den utvalde som ska rädda alla i Elorien! Ju mer av boken man läser desto mindre vill man sluta läsa!

Det jag tyckte om med boken var för att den var så spännande och fylld med äventyr. Jag kunde inte släppa boken när Nela och Kim blev jagade av svartmunkarna genom Svarta skogen.

Jag tycker verkligen om Pär Sahlins sätt att skriva. Han använder mycket kluriga ord som gör hela berättelsen mer spännande!

Jag gillar bilden på framsidan, som Karl Jonsson har ritat, den ser så spännande ut och jag vill genast börja läsa boken!

Det dåliga med boken är att den är så kort, jag kunde knappast sluta läsa den och det fanns för få person beskrivningar, jag ville veta mer om personerna! Jag ser verkligen fram emot uppföljaren!

Jag tycker om boken för att den är så spännande och jag gillar verkligen att den är så klurig och det finns ett sånt där spännande slut som alla böcker borde ha! Solhjärtats hemlighet är en riktig bladvändare!

Jag rekommenderar alla som läser den här bokrecensionen att boken var jättebra och att alla borde läsa boken!

Boken passar perfekt till alla barn för kvällsläsning!

Av: Tilde Isaksson

KIM OCH DET LYSANDE HJÄRTAT

Kim är en feg pojke som inte vågar göra något men när han kommer till Elorien, en sagovärld och det visar sig att han är den utvalde så vet han att han måste kriga för att få tillbaka färgerna till Elorien.

Jag gillade boken för att det var mycket spänning, det hände mycket och det kändes nästan som att man blev Kim när man läste den.

Det jag inte gillade med var att det var ganska många svåra ord, men det var ganska bra för att man lärde sig mycket nya ord.

Kim är en feg pojke i början av sitt äventyr men han blir modigare desto svårare uppdraget blir. Kim träffar en flicka som heter Nela och hon är modig och ska hjälpa Kim i hans spännande äventyr.

Jag tycker att bokens budskap var att man inte ska ge upp, kämpa för det goda och tro på sig själv.

Jag tycker att boken var bra för texten var bra skriven och lätt att förstå. Den är spännande mest hela tiden och några av karaktärerna utvecklas under bokens gång. Jag rekommenderar er som gillar spännande äventyr att läsa Solhjärtats hemlighet av Pär Sahlin!

Av: Linus

 

Det skimrande hjärtat!

I Elorien har alla färger försvunnit och de behöver någon som kan rädda dem från det trista mörkret. Den utvalde är den fega pojken Kim som inte vågar någonting och är rädd för det mesta. Till sin hjälp har han en flicka som heter Nela och hon är inte rädd för någonting. Tillsammans försöker de få tillbaka alla färger och att ondskan ska försvinna men en grej fattas, de behöver ett solhjärta.

Pär Sahlin hade skrivit några svåra ord men boken var ändå superbra för den var spännande och ju mer man läste ville   man aldrig sluta. Det hände mycket i boken och under berättelsens gång ändras karaktärerna jättemycket, de som var fega blir modiga och vissa visas vara förrädare. Jag tyckte om Nela för hon var modig och tuff och en riktig hjälte samtidigt var hon ändå jättesnäll och våghalsig.

Jag tyckte att bokens budskap var att man ska kämpa för det goda.

Solhjärtats hemlighet var en spännande och fantasifull bok. Jag rekommenderar den verkligen, karaktärerna utvecklas jättemycket under bokens gång.

Av: Thilde

En feg pojke i en förtrollad värld

När den fega pojken Kim upptäcker att han är den utvalda att rädda en annan värld och bekämpa det onda med hjälp av en flicka som heter Nela blir han inte så glad. Han ger sig ändå på den svåra utmaningen. Han upptäcker nya sidor hos sig själv som han aldrig trodde att han hade. Kim är den utvalde att rädda det magiska landet Elorien från de mörka krafterna men det hela blir mer komplicerat än vad han någonsin kunnat tänka sig. Vem är egentligen god? Ja, den frågan ställde han sig många gånger. Men lyckas han verkligen? Eller tar sig hemligheterna förbi Kim?

I den här boken får du följa med i en magisk värld där det goda möter det onda.

Den handlade om en vanlig kille som heter Kim som är rädd för allt. Han blir arg på sin pappa när han vill att Kim ska upp i tornet Pisa. Han springer iväg och möter Nela som tar med honom genom portaler, förbi Svartmunkar och mycket mer spännande. Jag tycker absolut att den är värd att läsa. Även fast jag inte är så mycket för fantasy gillade jag ändå att läsa den här boken. Jag gillar att läsa sådant som är verkligt och inte påhittat, men den här boken var en sorts blandning. Det tycker jag är det bästa att författaren Pär Sahlin har tänkt utanför boxen och inte bara kör den ”vanliga regelbundna kuben”. Han lägger till saker som den spännande delen både i början och i slutet. Men det jag såg var inte det jag fick. Framsidan tilltalade mig inte. Om jag bara hade fått se den framsidan hade jag inte valt att läsa just den boken. Å ena sidan är allt som finns med i boken Solhjärtats hemlighet med på framsidan också med i boken men å andra sidan uttrycker det inte den upplevelse jag fick när jag läste den. Det kan lura läsaren. När jag tittar på framsidan tror jag väldigt lätt att det är en vanlig bok där den goda pojken ska besegra den onda och rädda prinsessan, men när jag öppnade boken var det något annat och bättre än vad jag hade tänkt mig. Jag skulle vilja ha med tornet i Pisa och kanske Kim som tittar sig vilset omkring. Den framsidan hade varit något som jag hade velat läsa. Det skulle varit något som illustratören Karl Johnsson kunnat tänka på. Eftersom denna bok är anpassad till barn och ungdom så tycker jag att språket i boken är bra. Det är en lättläst bok för ungdomar och lite svårare för barn så den passar alla åldrar tycker jag. Språket var också varierat och det var svåra ord som jag lärde mig. Så denna bok är anpassad till både barn och ungdomar. Huvudpersonen Kim var en feg pojke som sedan växte till en hjälte. Det var roligt att se utvecklingen som Kim gick igenom som feg till modig, medan Nela är helt tvärtemot alltså jättemodig och helt orädd. Svartmunkarna är onda typer. De försöker förstöra Kims uppdrag genom att jaga honom och hindra honom. Kims pappa försökte få upp Kim i tornet i Pisa. Eftersom Kims mamma och pappa hade förlovat sig där uppe. Jag upplevde att Kims pappa var en arg och bestämd person. Jag fick en känsla att bokens budskap var att även om du är feg eller ynklig så kan du ändå övervinna dina rädslor. Som till exempel den lilla kan bli stor eller det mörka kan bli ljust. Jag tycker att författaren ändå lyckades att hålla sig till huvudtemat för att jag inte upplevde att det skenade iväg. Boken som helhet tyckte jag var bra därför att den var inte hemskt läskig eller hemskt fånig, den var mittemellan. Jag tyckte helt enkelt om den. Man kan läsa den på kvällen som kvällsläsning och den passar både tjejer och killar. Därför vill jag uppmana barn och ungdomar att läsa den. Boken funkar även som högläsnings bok. Den är inte så lång så handlingen kommer man in i ganska snabbt. Det är inte någon bok man vill lägga ifrån sig så man ska inte börja läsa boken för sent på kvällen!

Av: Frida

Ett hjärta som glöder

När 12 årige Kim och hanns pappa åker till Pisa så träffar han Nela. Hon tar honom till Elorien, där han får veta att han är den utvalde för att rädda deras värd ifrån Ajcüll. Ajcüll har slängt sin syster i domkryptan och tagit över Elorien, Ajcüll har också tagit bort alla färger.

Den här boken är väldigt spännande men man får inte så mycket beskrivning på huvud personerna. Nela är nog min favorit karaktär därför att hon är modig och har en stark personlighet, hon är också 12 år och har rött burrigt hår.

Författaren Pär Sahlin har använt en bra titel som heter Solhjärtats hemlighet. I solhjärtats hemlighet så hittar man svåra ord t.e.x vette, gisten och sinat. Bokens budskap är att alla kan vara en hjälte ändå om man är inte perfekt.

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa Solhjärtats hemlighet för berättelsen ändrar sig hela tiden på ett spännande sätt.

Av: Ida

Det magiska halsbandet

Det handlar om en pojke som heter Kim som är i Italien med sin pappa men Kim blir arg på sin pappa och springer iväg. Helt plötsligt ropar någon på honom och då kommer det fram en tjej som heter Nela och säger att han skulle följa med henne till en portal i ett torn. Nela och Kim hoppar ner i portalen och kommer till Elorien. När de är i Elorien säger Nela till honom att han är den utvalde och ska rädda Elorien.

Pär Sahlin skrev med ganska svårt språk fast jag lärde mig vad orden betydde och det var bra för nu kan jag fler ord. Jag gillade Nela för att hon var snäll och gjorde så att Kim blev modigare.

Jag tycker att boken var rolig och spännande för att det hände massa saker i boken så att det blev spännande. Den var spännande när Kim och Nela blev jagade i skogen av några som bodde i skogen. Jag rekommenderar Solhjärtats hemlighet om man gillar spännande böcker.

Av: Jesper

Det magiska halsbandet med ett utvalt barn

Kim blir arg på sin pappa och springer i från honom. Vid tornet Pisa hörde han någon ropa hans namn. Nela är Kims kompis och de blir jagade av svartmunkar många gånger i Elioren. Serkzes är ganska ofta med i boken, samma sak med Nilhas han gjorde en stor grej i boken. Kim blev utvald och skulle besegra Ajcull som fängslat Alba.

Boken är fantasy, vilket gör den mycket mer spännande!

Det jag tycker var bäst med boken var att den var spännande när jag läste den för man levde sig lätt in i den. Det jag också tycker var bäst med boken var att jag känner författaren Pär Sahlin, men jag känner inte illustratören Karl Jonsson.

Jag tyckte att boken var lite kort, vilket inte var så bra.

Boken är inte så lättläst, det är ganska många svåra ord t.ex. Klåpare och spjärn. Men det var jättebra för jag utökade mitt ordförråd supermycket.

Jag tyckte boken var rolig för att jag levde mig in i boken. Boken var också spännande för man visste inte vad som skulle hända. Den var lite läskig i vissa tillfällen. Kim utvecklades hela tiden i boken. Från 1-5 ger jag boken 4,5 för vissa tillfällen förstod man inte riktigt. Jag längtar till fortsättningen av Solhjärtats hemlighet som boken heter.

Av: Nellie

 

 

2 thoughts on “Solhjärtats hemlighet av Pär Sahlin har slukats av hårda recensenter

  1. Lottis says:

    Visst är Solhjärtats hemlighet bra! Vi ser fram emot att läsa om dina reflektioner och hur du tänker kring genusperspektivet. Vi pratade med Pär om huvudpersonen Kim och hur han ”föddes”. Pär var länge osäker på om Kim skulle vara en kille eller tjej, men helt plötsligt blev han bara kille. I uppföljaren Saltregnen har tydligen Nela en mer framträdande roll, läs den också, så kanske dina reflektioner blir annorlunda.

  2. Vad roligt att få läsa om hur de/ni upplevt boken nu när Solhjärtats hemlighet är en av de böcker jag skriver om i mitt gymnasiearbete! Tror jag fick lite tankar att ta med i den avslutande diskussionen, jag tycker också boken är bra men ur ett genusperspektiv finns det en del att anmärka på insåg jag efter ett tag.
    Helt fantastiska titlar till recensionerna de hittat på också! Jag blir så sugen på att läsa varenda en och de kunde absolut vara lockande boktitlar.

Kommentera